The painting belongs to / Η εικόνα ανήκει στη Cindy Baer Webster. ©http://smartdecorpainting.com/

 

28 Μαΐου 2009

ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά το ζήτημα της απαγόρευσης τσίρκο με άγρια ζώα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 14.05.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη για το θέμα των τσίρκο με άγρια ζώα στην Ελλάδα. 

Κατόπιν πολλών διαμαρτυριών Συλλόγων και Ενώσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και πολιτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.. Σωτήρης Χατζηγάκης μελετά το ζήτημα της απαγόρευσης τσίρκο που έχουν άγρια ζώα στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εικόνες βιαιότητας από την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο που βρίσκεται στην Βόρειο Ελλάδα, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την κουλούρα μας, καθώς η ψυχαγωγία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον βασανισμό εξαθλιωμένων ζώων, τα οποία περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υποτίθεται χάριν του θεάματος με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχει απαγορευτεί η παρουσία τσίρκο με άγρια ζώα ενώ και η χώρα μας έχει υπογράψει την Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1997 και άλλες διεθνείς Συνθήκες, με τις οποίες δεσμεύεται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων. 

Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι μέθοδοι και οι τρόποι εκπαίδευσης των ζώων, προκειμένου να καθίσταται δυνατό να εκτελούν τα όποια θεάματα, είναι στα όρια της βαρβαρότητας, ενώ η ίδια η χρησιμοποίηση των ζώων για την διασκέδαση του ανθρώπου αποτελεί κατάλοιπο άλλων εποχών.

Σύμφωνα με την Συνθήκη του Άμστερνταμ ο άνθρωπος έχει ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι υποφέρουν και θυμούνται.

Τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και δεν επαρκούν μόνο οι νομοθετικές παρεμβάσεις για να αλλάξει μία νοοτροπία ετών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει όχι μόνο στην βελτίωση της νομοθεσίας και στην αύξηση των χρηματικών ποινών στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων αλλά σύντομα θα ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι σε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. 

Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα. Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών. Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος.

Κατόπιν όλων αυτών μελετάται σοβαρά η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος με στόχο την προστασία των ζώων. 

--
Posted By ΗΛΕΚΤΡΑ to SAVE ILEIA at 5/19/2009 08:22:00 AM
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από Αnimalspress

(http://animalspress.blogspot.com/2009/06/blog-post_13.html)

Όλη η αλήθεια για τη λαθραία και άθλια μεταφορά σκύλων στην Αγκόνα από την Πάτρα.


Σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές :

τα σκυλιά ήταν ασφυκτικά στοιβαγμένα στις κλούβες του βαν , χωρίς αέρα, τροφή και νερό ...;

Αποφασίσαμε να ρίξουμε περισσότερο φως στην προχθεσινή τραγική υπόθεση με τη λαθραία μεταφορά σκύλων , από την Πάτρα στην Αγκόνα, με προορισμό τη Γερμανία, λόγω της δημοσιογραφικής μας ιδιότητας.

Δεν έχουμε καμία σχέση με οποιοδήποτε φιλοζωικό σωματείο. Το ξεκαθαρίζουμε:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΟΛΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αναρτήσαμε , ως οφείλαμε, και την ανακοίνωση του σωματείου Stray.gr, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς των ζώων για τη Γερμανία.

Κατηγορηθήκαμε, ωστόσο, για υπερβολές και ανακρίβειες, γι αυτό και αναρτούμε κι άλλα ιταλικά δημοσιεύματα για το τραγικό συμβάν, εκτός της εφημερίδας Il Messagero.

Θα λέγαμε, πάντως, ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν συνάδουν και τόσο με τους ισχυρισμούς του σωματείου Stray.gr. Τι λένε τα ιταλικά δημοσιεύματα :

«Τριαντατέσσερα σκυλιά μεταφερόντουσαν κρυφά σε πλοίο από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, στις 10 Ιουνίου, 8 εκ των οποίων βρέθηκαν νεκρά από ασφυξία στην Αγκόνα.

Το πλοίο ξεκίνησε από την Πάτρα και στο λιμάνι της Αγκόνα κάποιος αστυνομικός αντιλήφθηκε κάτι (άκουσε προφανώς τα ζώα) και ειδοποίησε το λιμεναρχείο της Αγκόνα, όπου και ανακαλύφθηκε το βαν με τα σκυλιά ηλικίας 1 έως 2 ετών.

Τα 8 ήταν ήδη νεκρά από ασφυξία , ενώ κρίνονται τελείως απαράδεκτες οι συνθήκες και τα μέσα μεταφοράς τους. Τα σκυλιά ήταν στοιβαγμένα σε μια κλούβα, το ένα σχεδόν πάνω στο άλλο, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό, χωρίς τη δυνατότητα λήψης τροφής ή νερού.

Τη διάσωση τους από αυτή την άθλια κατάσταση ανέλαβαν Ιταλοί κτηνίατροι και στη συνέχεια την περίθαλψη τους η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Αγκόνα, όπου προσπαθούν να τα συνεφέρουν. Τρία από τα σκυλιά δεν είχαν χαρτιά, ενώ ένα διαβατήριο δεν αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένο σκυλί.

Οδηγός ήταν ένας Γερμανός και συνοδηγός μια Ελληνίδα , οι οποίοι δεν δήλωσαν καν τη μεταφορά ζώων στο πλοίο, δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες. Οι Ιταλικές Αρχές διεξάγουν έρευνες για την παράνομη μεταφορά ...;»

Ας αναλογιστεί κάθε σώφρων άνθρωπος ότι, τυχαία ανακαλύφθηκε το «πακέτο των ζώων» στο πλοίο και μάλιστα σε άθλια κατάσταση και ας σκεφθεί πόσα σκυλιά ενδεχομένως μεταφέρονται λαθραία συνεχώς και πόσα εξ αυτών τελικά επιβιώνουν για να πάνε σε ...; «διεθνείς παραδείσους», αφού έχουν βιώσει προηγουμένως την «κόλαση» από τους σύγχρονους «μπόγιες» που αναλαμβάνουν τη διακίνηση τους στο εξωτερικό ...;.

Ας αναρωτηθεί κάθε σώφρων άνθρωπος και όχι αφελής , γιατί άραγε βγαίνουν έντονα κάποια δημοσιεύματα μεμονωμένων ακραίων περιστατικών κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας , σε εποχές που εντοπίζονται παράνομα φορτία ζώων για το εξωτερικό και ειδικά σε αυτή τη περίοδο που πιέζεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι να εφαρμόσει τη Νομοθεσία, αλλά να την αλλάξει ; ...; Ας αναλογιστεί , τέλος, κάθε σώφρων άνθρωπος ότι, για να αναγκαστεί να βγάλει εγκύκλιο αστυνόμευσης και ελέγχου εξόδων της χώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , πριν λίγους μήνες, φαντασθείτε τι γίνεται με το παράνομο λαθρεμπόριο κατοικίδιων ...;

WOLF