The painting belongs to / Η εικόνα ανήκει στη Cindy Baer Webster. ©http://smartdecorpainting.com/

 

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Το blog δέχεται να δημοσιεύσει καταγγελίες αναγνωστών σχετικές με πάσης φύσεως συμβάντα που αφορούν στην κακομεταχείρηση των ζώων, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και / ή την προώθησή τους σε αρμόδιες υπηρεσίες. Το παρόν μπλογκ είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν έχει νομική ισχύ.

Αποστείλετε την περιγραφή του συμβάντος δηλώνοντας καθαρά:

1. την τοποθεσία
2. την ημερομηνία
3. εάν έχει ειδοποιηθεί ήδη κάποια υπηρεσία για το περιστατικό και το αποτέλεσμα

στην ηλ. διεύθυνση: zoophilos@gmail.com, μαζί με το ονοματεπώνυμό σας (το οποίο δεν θα δημοσιευτεί εάν δεν το επιθυμείτε).

Αν είστε ΜΑΡΤΥΡΑΣ περίπτωσης κακομεταχείρησης κάποιου ζώου:

1) αναφέρετε το γεγονός ΑΜΕΣΑ στην αστυνομία και ΠΙΕΣΤΕ τους να δράσουν. Για να σας πάρουν στα σοβαρά θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε επώνυμη καταγγελία, ακόμη και κατά αγνώστων.

Το 2012 ψηφίστηκε νέα ανανεωμένη νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα (Ν. 4039/2012 - ολόλκληρος ο νόμος σε ΦΕΚ ΕΔΩ).  Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος Παπαδάκης απέστειλε εγκύκλιο (υπ. αριθμ. 1/2013) προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελικών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων.  Δείτε συνοπτικά εδώ και εδώ

Σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο (ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ), «μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των εκατό (100) ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία».

Με το Ν. 4039/12 ορίζονται ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων που διαπιστώνονται, η  Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού ελέγχου.

Νέα νομοθεσία και ενημερώσεις (Ν. 4039/2012, εγκύκλιος 1/2013) 
 • Μπορείτε να καταγγείλετε περιστατικά ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ζώων στην οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Η οργάνωση δραστηριοποιείται στις περιοχές Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΗΤΙΑΡΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ". Δωρεάν τηλ. γραμμή καθημερινά 10 πμ - 2 μμ: 80011010101, όπου παρέχονται και πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένα ζώα. Η γραμμή δέχεται κλήσεις ΜΟΝΟ από σταθερά τηλέφωνα.

2) ΕΠΙΣΗΣ απευθυνθείτε στην ζωοφιλική οργάνωση της περιοχής του συμβάντος.

Την ελληνική νομοθεσία σχετικά με τα ζώα και λίστες με ζωοφιλικές οργανώσεις μπορείτε να βρείτε
 • στη δεξιά στήλη του ιστολογίου
 • ΕΔΩ 
  Πριν κινηθείτε είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι.

  Συχνά λαμβάνω μηνύματα όπου πολίτες γίνονται μάρτυρες της κακοποίησης ενός ζώου και δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν.

  1.  Δημόσιος χώρος - αδέσποτα ζώα:
  - Ενημερώστε την πιο κοντινη φιλοζωική οργάνωση.
  - Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνο κυρίως για τα μικρά παιδιά, καθώς και για δεσποζόμενα ζώα που βγάζουν οι ιδιοκτήτες βόλτα.
  - Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα. Αν δεν είστε αυτόπτης μάρτυρας στην δηλητηρίαση, μπορείτε να κάνετε καταγγελία κατ' αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.

  Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:

  - Να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.
  - Να ενημερώσουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.
  - Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.

  ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΛΥ - μην αγγίζετε τα νεκρά ζώα ή υπολείμματα δηλητηριασμένης τροφής με γυμνά χέρια, παρά μόνο με γάντια μιας χρήσης, καλής ποιότητας, που δεν θα κοπούν. Για σιγουριά μπορείτε να φοράτε δύο ζευγάρια λεπτά γάντια, το ένα πάνω στο άλλο. Στο τέλος, πετάξτε τα στα σκουπίδια, μέσα σε σακούλα, μακριά από παιδιά και ζώα.
   2.  Ιδιόκτητο / ∆εσποζόμενο ζώο:

   - Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να συνταχθεί δικογραφία.

   Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι: 1) ένας μάρτυρας 2) όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα. 3) Τοξικολογική εξέταση - αναφορά του αιτίου του θανάτου. Τοξικολογική εξέταση σε σπλάχνα γίνεται στο Υπουργείο γεωργίας τμήμα τοξικολογίας με παραπομπή από την αστυνομία. Δείγματα ύποπτων υλικών αποστέλλονται εκεί είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και αν υπάρχει πρόβλημα/κώλλυμα σε συνεννόηση μαζί τους, για παραπομπή σε ιδιωτικά αναγνωρισμένα εργαστήρια. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

   Μπορείτε να κινηθείτε εναντίων κάποιου που είδατε να τοποθετεί δηλητήριο.
   Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

   Μπορείτε να κινηθείτε εναντίων οποιουδήποτε απειλεί να δηλητηριάσει ζώα.
   Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
   Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.

   Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μπορούμε να ζητάμε να γίνει κάτι ουσιατικό για ένα κακοποιημένο ζώο αν κρυβόμαστε.

   Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!